KARANLIKDERE

Friday, February 04, 2005

Sarıkamış’a Ulaşım

Farklı yıllarda üç ayrı ulaşım aracı ile yaptığımız Sarıkamış yolculuklarından sonra bunlardan aklımızda kalanları anlatmaya çalışacağım. Seçeneklerden birincisinde, İstanbul'dan Doğu Ekspresiyle (her sabah 08:35 hareket - ertesi akşam 21:00 varış / Yataklı / 53 YTL / kişi) 40 saatlik bir yolcululuk ile Sarıkamış'a ulaşmak mümkün. "Benim bu kadar vaktim yok" diyecekler için sırasıyla 22 Saat süren Otobüs ve 4 saat kadar süren (Ankara aktarmalı) uçak yolculukları var. Otobüs yolculuğu ise hergün 12:00 ve 14:00 de İstanbul / Harem'den başlıyor, Kuzey Anadolu Fay Hattı boyunca devam ederek Erzurum üzerinden ertesi sabah 9 / 11 gibi Sarıkamış'a ulaşıyor. 2013 Ocak ayı itibarıyla ücreti 70 TL, Doğu Kars (216) 334 87 60 Şehirlerarası yolların durumu mevsim koşullarına göre bu süreyi zaman zaman belirsiz şekilde uzatsa da aslında çok da katlanılmaz bir yol değil. Otobüs yolculuğunuzun rahat geçmesi için koridor tarafını tercih etmek, tekerlek üstü / kapı sırası / en ön / arka beşli gibi potansiyel rahatsız yerlerden uzak durmak, muavinle iyi geçinmek molalarda mutlaka inerek gece soğuk havada yürüyüş yapmak, lokantalarda riskli yemeklerden uzak durmak gibi, kurallara uymanız durumunda güzel bir yolculuk yapacaksınız.
 Uçak yolculuğu demişken, Anadolu yakasından sabah çok erken hareketler havaalanına ulaştıktan sonra Ankara uçağına binmeniz, daha sonra Esenboğa'da bir aktarma yapıp (sis yoksa) zamanında hareketle Kars'a inmeniz hemen hemen öğlen saatleri demek olacak.
Havaalanı - şehir merkezi arasındaki bildik yolculuklardan biraz daha farklı tabi. Board / kayak malzemelerinizi de hesaba katarak şöförden uygun donanım getirmesini isteyebilirsiniz (bagaj kapağı için lastik vbg.) Sonuçta, otelinize yerleşmeniz saat 13:00'ü bulacaktır ve bu durumda bile pistlere kendinizi atmak için bir öğleden sonranız var. Tren ve otobüste bu süre biraz daha uzun .. Yol boyunca yüksek irtifada (~ 2200 m) olmaktan dolayı renkler daha canlı gelebilir. Köylerden geçerken alışık olmadığınız kokular duyabilirsiniz. Göz alabildiğine uzanan bu ovayı Kuzey ve Güney boyunca çevreleyen dağ sıraları hemen dikkatinizi çekecek. Ova doğal olarak ağaç yönününden fakir ama batıya Sarıkamış'a doğru (ya da otobüs yolcuları için Erzurum’dan sonra doğu yönüne) ağaçların sizi şaşırtıcı bir sıklıkla boy gösterdiğini göreceksiniz. Kars Sarıkamış arasındaki yolun sonuna doğru ilçenin belli başlı köylerinden biri olan Yağbasan var. Buradan geçerken sizi çok kısa bir sürede 1500 km doğuya bırakmış uçağın, nasıl bir coğrafya değişikliğine yol açtığını ilk kez bu kadar yakından anlayabileceksiniz. Aklınıza, buraların 1900'lerin başından beri çok ciddi bir değişim geçirmediği düşüncesi takılacak. Köylerde yaşayanlar fakir insanlar değil ama yaşadıkları çevre hele kar altındaysa sizin bu konuda herhangi bir tahmin yapmanıza olanak vermeyecek kadar alışılmadık gelebilir. Sarıkamış'a giriş sonrasında hemen başlayıveren ilçenin ana caddesi ve bu caddeye açılan az sayıda ve çoğu da kalın buzla kaplı (kışın tabii) dar sokaklar, etrafta sanki hiç buz filan yokmuşçasına devam eden gündelik hayat, özellikle trafiğin nasıl olabiliyorsa bu koşullarda da devam edebilmesi oldukça ilginç aslında. Zincir takan az sayıda askeri aracı saymazsak, yerdeki buz tabakası ve zaman zaman üzerindeki kar, şöförleri için herhangi bir zorluk oluşturmuyor. Baharla birlikte, karlar erimeye başladığında, kışın sevimli görünen ve altyapının eksiklerini kapatan örtü kalkmaya başladığında, her yerden serbetça akmaya başlayan sular görebilirsiniz. İlçe merkezinde yemek yenilebilecek lokantalardanÖz Can Baba lokantasını  önerebiliriz.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home